bb

Чергове засідання Комісії з питань академічної доброчесності

18 квітня 2023 року відбулось чергове засідання Комісії з питань академічної доброчесності НУ “Чернігівська політехніка”. В якості члена Комісії взяв участь у засіданні й декан юридичного факультету Селецький О.В.

Основним питанням було обговорення ризиків, пов’язаних з використанням технологій штучного інтелекту (на прикладі ChatGPT) в освітньому процесі та наукових дослідженнях.

З презентацією основних можливостей та особливостей найбільш розповсюджених технологій штучного інтелекту, зокрема ChatGPT, виступив завідувач кафедри інформаційних та комп’ютерних систем НУ “Чернігівська політехніка” Володимир Базилевич.

В ході доповіді було наведено приклади якісної та некоректної обробки інформаційних запитів ChatGPT, проаналізовані технологічні рішення, які дозволяють ідентифікувати текст, створений штучним інтелектом, тощо.

За результатами жвавого обговорення було відмічено позитивні аспекти використання технологій штучного інтелекту в освітньому процесі та науковій діяльності, обумовленні зменшенням часу на пошук різних інформаційних джерел з певної проблематики, допомога студенту під час самостійної роботи, пояснення незрозумілих моментів різними способами, що дозволяє врахувати індивідуальні особливості здобувачів, тощо.

В той же час зазначено і на негативних моментах використання технологій штучного інтелекту в освітньому процесі та науковій діяльності, пов’язаних з ризиками його недоброчесного використання як при виконанні індивідуальних завдань здобувачами, так і при проведенні контрольних заходів, щодо особливо актуально при дистанційному навчанні. Рекомендовано НПП при плануванні поточного та підсумкового контролю використовувати такі форми та методи, які б мінімізували ризики недоброчесного їх проходження здобувачами з використанням технологій штучного інтелекту.

Дискусії з великої кількості аспектів використання технологій штучного інтелекту залишились відкритими.

Тож Комісія з академічної доброчесності пропонує громадськості долучитись до обговорення цієї теми, пройти коротеньке анонімне опитування та надати свої пропозиції:  https://forms.gle/zbL5gdiXEZzC4ZaH8