3

Тиждень науки на юридичному факультеті

15 травня 2024 року в рамках Тижня науки на юридичному факультеті були проведені 3 наукові заходи:

1.  Кафедрою кримінального права та правосуддя НУ «Чернігівська політехніка» спільно з кафедрою тактико-спеціальної підготовки Пенітенціарної академії України організовано та проведено Міжвузівський круглий стіл на тему «Безпечне середовище: особливості спеціального та кримінально-правового забезпечення в сучасних умовах». Здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники мали можливість апробувати свої наукові пошуки, здобутки. В рамках даного заходу окреслено основні шляхи побудови науково-теоретичної моделі безпечного середовища в умовах невизначеності.

2. Кафедрою публічного та приватного права НУ “Чернігівська політехніка” було проведено колоквіум на тему: «Сучасна юридична наука очима студентів та викладачів». На колоквіумі обговорили проблеми проведення наукових досліджень, особливості здійснення наукового пошуку та формулювання результатів дослідження. Викладачі поділилися досвідом організації наукової роботи зі студентами, студенти могли задавати питання, які найчастіше виникають у процесі наукової роботи. Селіверстова Людмила Анатоліївна, зав. відділом Наукової бібліотеки НУ “Чернігівська політехніка” надала вичерпну інформацію щодо перевірки робіт на плагіат, використання штучного інтелекту та особливості опрацювання використаної літератури.

3. Кафедрою правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін було проведено науковий семінар на тему «Сучасні виклики у сфері правоохоронної діяльності: досвід та перспективи». Участь у заході взяли стейкхолдери, викладачі кафедри та Пенітенціарної академії України, студенти освітньої програми «Правоохоронна діяльність». На науковому семінарі обговорювалися зміни в правоохоронній системі в умовах дії воєнного стану, аналізувалися сучасні тенденції, технології та стратегії, які впливають на роботу правоохоронних органів. Основні питання винесені на обговорення: – Особливості співпраці правоохоронних органів з громадськістю у сучасних умовах (зокрема аналізувалася діяльність офіцерів громади, прокурорів громади); – Актуальні виклики, такі як воєнні злочини, тероризм, організована злочинність та інші загрози безпеці України; – Реформа правоохоронних органів: її особливості в сучасних умовах. У процесі обговорення дійшли висновку про необхідність впровадження нових підходів, законодавчих змін та ініціатив для ефективності правоохоронної діяльності. Модератором заходу була Наталія Марущак к.ю.н, доцент. Гостями заходу були стейкхолдери та науковці: Андрій Кондратенко – начальник сектору взаємодії з громадами УПД ГУНП в Чернігівській області; Євгеній Лазоренко – прокурор відділу підтримання публічного обвинувачення в суді та забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Чернігівської обласної прокуратури; Олексій – офіцер СБУ; Інна Берднік – д.ю.н., професор, консультант аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України; Олександр Марущак – к.ю.н., доцент, професор кафедри адміністративного, цивільного та господарського права і процесу юридичного факультету Пенітенціарної академії України. Дякуємо всім учасникам за обмін досвідом, корисну та цікаву інформацію про особливості роботи органів, що здійснюють правоохоронну діяльність.